Monday, September 10, 2018

Dee Why


We zijn vanmiddag aangekomen in Dee Why, gelegen aan de Northern Beaches van Sydney. Vanuit het zuiden binnenrijdend, via het vliegveld (Kingsford Smith), werd het verkeer steeds drukker naarmate we dichterbij de binnenstad van Sydney kwamen. De drukte, de smalle rijbanen met vrachtwagens naast je die hier 110 km per uur mogen rijden (en dat ook doen op plaatsen waar je maar 80 km/ uur mag rijden) en het velen zoeken op de verkeersborden, maakt het een hele klus om in anderhalf uur Sydney te doorkuisen van zuid naar noord.
Gelukkig heb ik op het laatste moment de afslag over de Harbour Bridge gespot, die zuid Sydney verbindt met het noorden. De brug, in plaats van de tunnel die een jaar of 15 geleden is gegraven onder de naturlijke haven van Sydney, vind ik veel spectaculairder, omdat deze hoog uittorent boven de stad en het Opera House.
Lucienne vond de brug wat minder, vooral omdat de rijbanen op de brug nog smaller zijn dan op de andere snelwegen in Sydney. Enigszins stressant dus wel, zeker als je er ook goed moet blijven zoeken naar de afslag Manly, maar.... toch zeer de moeite waard.

De Northern Beaches zijn sinds de eerste keer dat ik Sydney bewust heb meegemaakt, een jaar of 40 geleden, enorm veel drukker geworden. En als je er objectief naar kijkt dan kun je onmogelijk concluderen dat het een relaxed deel van Sydney is. Objectief kijken lukt mij nauwelijks, daarvoor heb ik teveel geschiedenis opgebouwd met deze stad. Lucienne lukt dat wel. En ...eerlijk gezegd moet ik er zelf ook niet aan denken om vanaf Dee Why iedere dag in de ochtendspits naar mijn werk te rijden in het centrum van Sydney. Op dat tijdstip van de dag een reis van zeker z'on anderhalf uur.
Maar....op het moment dat je in deze drukke wijk uiteindelijk je auto hebt kunnen parkeren en via een korte stroll naar het strand bent gelopen, dan voel je hier toch echt de relaxte levensstijl van Sydney. Aan de kust een schitterend uitzicht over de kliffen, een groot zandstrand, een blauwe zee met enorme golven, afgeladen vol met surfers. In de restaurants/ bars/ picknickspots aan het strand, zitten mensen die net terug zijn van hun werk, te relaxen om er de dag af te sluiten. Het is nog winter (of eigenlijk net lente) dus de zon gaat hier al om 18:00 uur onder. Veel tijd om uit te puffen na je werk is er dus nog niet, maar niemand lijkt zich er van te onthouden om toch nog even het laatste daglicht op te pikken aan het strand. Na zonsondergang is het er veel rustiger. Drinken in de strandbars blijkt voor de meeste Sydney-siders niet de eindbestemming van de dag,.... met uitzondering van de weekenden.

Het weer vandaag in Sydney is precies zoals het in mijn geheugen staat gegrift. Een zeer comfortabele 24 graden Celsius, met een lichte zeebries en een perfecte luchtvochtigheid. Canberra vind ik te droog, maar Sydney in de winter (niet in de zomer) heeft voor mij een perfecte luchtvochtigheid, waardoor het aanvoelt alsof mijn lichaamstemperatuur exact gelijk is met die van de buitenlucht. Lichaam en de lucht daaromheen, lijken 1 geheel te vormen. Dit gevoel alleen bij DE perfecte temperatuur/luchtvochtigheid. Logischerwijs zou dat dus 37 graden moeten zijn -de Sydney temperatuur in de zomer- maar bij deze waarden is het lichaam al extreem hard aan het werken om af te koelen. Niet echt relaxed en zeker niet comfortabel dus. Bij lagere temperaturen dan z'on 20 graden, is je lichaam waarschijnlijk alweer druk aan de slag om op te warmen. Ook (hard) werken dus. Bij 24 graden met de perfecte luchtvochtigheid, lijkt mijn lichaam slechts te rusten. Niets anders.

Er zijn veel meer plaatsen op de wereld natuurlijk met strand, prachtige natuur en een goed klimaat, maar in North Sydney weet je zeker (in ieder geval in de afgelopen 50 jaar) dat dit ook gepaard gaat met een luxe leven: hoge welvaart, een eerste werelds Engelstalige omgeving, makkelijke transportmogelijkheden (voornamelijk per auto),  ruime woonruimtes, een relatief hoge veiligheid, een groot gemeenschapsgevoel en veel sociale omgang. Aan het strand in Dee Why lijkt het dan ook alsof iedereen elkaar kent, onmogelijk natuurlijk want in Dee Why alleen al, wonen zeker al z'on 25.000 inwoners (veel meer al waarschijnlijk tegenwoordig).
In het gebied 'Northern beaches' met haar vele suburbs, wonen waarschijnlijk al meer dan een miljoen inwoners. Waarschijnlijk stel ik me het leven hier veel te rooskleurig voor, maar dat relaxte gevoel overkomt me hier iedere keer weer. Zonder uitzondering. En dat geldt eigenlijk voor het hele noordelijke gebied van Sydney dat gelegen is aan de kust (met de suburbs: Mossman, Manly, Collaroy, Narrabeen, Avalon, Palm Beach, etc.).
Drukte, werkstress, financiele stress en heel belangrijk... de juiste visas, achterwege latende, lijkt dit deel van de wereld dus gerant te staan voor een goed leven. Maar.... dat is ongetwijfeld geheel afhankelijk van wat je er zelf van maakt. Dat zelf iets van je van je leven maken kun je natuurlijk op heel veel andere plaatsen doen in de wereld dan in Noord Sydney alleen, maar hier in lijken ze er wel verdomde goed in te zijn :-)

Nik

No comments: