Tuesday, September 25, 2018

Brisbane


We zijn vandaag druk bezig om de laatste dag in Australie zo goed mogelijk te besteden en te vieren (17e trouwdag). Met het goed besteden zijn we gisteren al begonnen door de hele middag in Brisbane's botanical gardens rond te hangen. Daar veel reiservaringen opgeschreven in het reisdagboek aan een van de pick-nick tafels aan de Brisbane River. Daarna (bijna) alle tropische bomen bestudeerd die in deze tuin te vinden zijn, met boomsoorten uit de hele tropische wereld: Tahiti, Burmuda, etc. Deze is bijzonder want dit is een van de weinige botanical gardens die ik heb bezocht waar het warm genoeg is om ook de tropische soorten te laten groeien, met uitzondering van de botanical garden in Singapore.

Na het lichte en riante appartement in Coolum Beach - waar we vanaf ons balkon een prachtig uitzicht hadden over de Pacific Ocean waarin we spelende Bultrugwalvissen hebben gespot- voelt het nu een beetje opgesloten in onze hotelkamer in Brisbane CBD, met slechts een klein raam dat niet open kan. De remedie tegen deze claustrofobische gevoelens is overdags heel veel naar buiten gaan. We zitten gelukkig midden in het levendige hart van Brisbane dat naar mijn mening veel gezelliger is geworden in de afgelopen 20 jaar. Veel restaurants en cafe's, allemaal met een enorm groot 'buiten'. Deuren en ramen zijn in dit klimaat niet nodig, zelfs niet in de winter. Net als in Azie leeft iedereen hier 'buiten', dat geldt ook voor de cafe's. Alleen midden in de zomer zoek je 'binnen' de koelte op, vlak rondom de airconditioner. In de overige seizoenen worden ramen en deuren overdags weggehaald. Terrassen- met grote parasols en suncovers- zijn nu overladen met locals en sommige toeristen. De sfeer in de Brisbane winter is te vergelijken met die aan de Middellandse zee in de volle zomer. Natuurlijk is het hier veel tropischer. Met een hoge luchtvochtigheid en met groene en tropische begroeiing, zelfs midden in het centrum van Brisbane.

We beginnen hier te merken wat het met je doet als je tien weken achter elkaar continu aan het reizen bent. Voldoende rust nemen na lange reisdagen blijkt daarom essentieel voor ons. Met uitzondering van twee of drie bestemmingen, zijn we op geen enkele plaats langer dan drie nachten gebleven. Al aan het begin van onze trip werd dit nummer 'drie' heilig in onze trip. Ofwel, we proberen op iedere plek minimaal drie nachten te verblijven. Dat lukt aardig maar toch schat ik in dat we bij elkaar opgeteld zeker een maand hebben verbleven in hotels of airbnb's waar we slechts 1 nacht zijn gebleven. Sowieso tijdens een van de vele lange vliegreizen- die we vanaf morgen weer zullen continueren richtig Azie- maar ook toen we met onze huurauto grotere afstanden hebben afgelegd tijdens de rit van Adelaide naar Brisbane. Gisteren hebben we na 5 weken onze huurauto weer ingeleverd. Dat voelt nu nog wat kaal en gehandicapt, maar spoedig zullen we wel weer gewend zijn aan het reizen en het sjouwen met een rugzak.

In totaal hebben we bijna 5000 kilometer afgelegd met onze huur-Hyundai, zo'n duizend kilometer per week. Geen kilometer daarvan heb ik er tegen opgezien om te rijden. Het rijden in Australie met haar rustige wegen (buiten de stedelijke gebieden) verschilt enorm van het rijden op de file-geblokkeerde wegen in Nederland. Hier overheerst duidelijk het gevoel van vrijheid. Dat gevoel zal waarschijnlijk weer heel anders zijn in het overvolle Taiwan en China, waarnaar we morgen zullen afreizen.

Nik





1 comment:

yosabrams0918 said...

The following time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my choice to read, but I truly thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would repair should you werent too busy in search of attention. online casinos for us players