Monday, July 22, 2019

Laatste avond

Het is alweer de laatste avond hier op Faial. De storm die raasde over het eiland in de afgelopen dagen, is inmiddels gaan liggen. Aan het einde van deze ochtend om precies te zijn. We kunnen daarom weer op de veranda zitten van ons huurhuisje, bij uitstek de mooiste plaats op dit erf. De lucht is zacht en af en toe koel, z'on 23 graden. En een beduidend  minder hoge luchtvochtigheid nu dan in de afgelopen twee dagen. Dat maakt het erg aangenaam buiten. Ik heb zelfs nog gewoon een T-shirt aan op dit moment (17:00 uur), in plaats van mijn dunne truitje dat ik hier in de eerste paar dagen steeds aanhad. Kijken hoe lang ik dat vol ga houden (bleek tot.....19:30 uur).
Met weer een majestueus uitzicht zoals iedere dag: op de vulkaan Pico -bedekt in een wolk met alleen de top die boven de wolk uitsteekt- en op de azuurblauwe oceaan met daarop af en toe een zeilbootje, heel in de verte. Aan de kustlijn van het tegenoverliggende eiland Pico, waar ook de gelijknamige vulkaan op staat, zie ik de golven tegen de rotskust opspatten. De golven zorgen voor een witte kleur, heel in de verte, in een enorme zee van blauw. Er is een witte lijn te spotten, waardoor je precies de kustlijn van het eiland Pico kunt herkennen. Ik schat in dat het z'on 20 kilometer vanaf deze plek verwijderd is, die brandingslijn.
De rust en stilte hier is moeilijk te beschrijven. We merken dat we iedere minuut die we kunnen benutten hier, buiten willen zitten. Ook op Sicilie was dat het geval, waar we een vergelijkbaar afgelegen huisje hadden gehuurd, boven op een heuvel. Daar ontbrak de uitzicht op de zee (en de vulkaan) en ook het weer was er niet zo aangenaam als hier, omdat we er midden in de winter waren (december/januari). Desondanks werden we ook daar zeer relaxed van die rust en stilte. Doet ons denken (en ons idee bevestigen) dat we moeten (blijven) proberen om ooit rustiger te gaan wonen. Faial zou qua locatie en rust een ideale plaats zijn. Wel wat ver vliegen, op 5 uur afstand vanaf Nederland. Klein nadeel dus, al ligt het maar op een kwart van de reisafstand naar Australie. Easy peasy eigenlijk. We zullen sowieso, zo vaak als we kunnen, een 'afgelegen' huisje moeten huren als die mogelijkheid ervoor maar enigszins bestaat. In Lissabon bijvoorbeeld, waar we een paar dagen geleden waren, was zoiets (afgelegens) huren natuurlijk compleet onmogelijk. Zorgvuldig onze bestemmingen kiezen dus, in de toekomst. Ik denk dat Oost-Europa ook veel mogelijkheden biedt op dat vlak.



No comments: